Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1695
Importanta: B
Cod LMI: SJ-II-m-B-05016
Adresa: 477 Cartier Joseni
Localitate: sat BĂLAN; comuna BĂLAN
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Jul-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril " a fost ridicata in 20 aprilie 1695 (conform inscriptiei sapate pe ancadramentul usii de la intrare, pe latura de sud), din barne groase de gorun, cioplite pe patru fete, "in patru dungi", si imbinate la colturi prin sistemul "coada de randunica".
Ca element particular in constructia acestui lacas, remarcam frumoasele console intersectate.
Intregul edificiu se caracterizeaza prin bogatia sculpturii, realizata in braul median exterior, pe crestaturile dispuse in forma de aureola de sub cornise, intalnite si in interior si pe care zugravul le-a integrat in redarea personajelor iconografice, precum si pe nervurile naosului si ancadramentul usii de la intrare.
Pictura interioara si exterioara a lacasului, partial conservata, a fost executata in 1795 de zugravul Ioan Pop, in timpul protopopului Petru al Miluanului, asa cum reiese din inscriptia aflata in pronaos.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare: Ioana Crictache Panait - Bisericile de lemn de pe Valea Almasului" - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)